top of page

עשרה דברים שלא ידעתם על אוברלוק

  • החיים עצמם
  • Jun 17, 2017
  • 3 min read

הדרכה אוברלוק יוקי


הפוסט הזה מיועד לתופרים ולתופרות בעלי אוברלוק, שלפעמים רוצים לזרוק אותה מהחלון מרוב עצבים וגם לכאלה שעדיין לא רכשו אחת אבל מתכננים (אל תהססו, ברגע שתעשו גימורי אוברלוק פעם אחת, לא תבינו איך הסתדרתם בלעדיה!)

אחרי שנתקעתי לא מעט עם היוקי MO 644D (המומלצת!), ואחרי שהתייעצתי בכל מני קבוצות כולל קבוצת התפירה השווה בתבל - "תופרות הולכות", אני גאה להציג בפניכם את המדריך השלם לאוברלוק או: עשרה דברים שלא ידעתם על אוברלוק.

מוכנים לחוויית תפירה חדשה? :)

קנו אונליין!

או כמו שאומרת לירון חברתי: "לגמרי קנו אונליין!" ובכן, מכונות תפירה, כמו הרבה דברים אחרים בארץ - יקרות מדי. הן אמנם מתהדרות באחריות לשנה, אבל מתי בפעם האחרונה קניתם משהו בארץ וזכיתם לממש, ללא עלות, את האחריות שקיבלתם עם המוצר? קחו לדוגמה את המיקסר שסבתי קנתה לי לפני כמה שנים. יום (יום!!!) אחרי שפגה לו האחריות - הוא נהרס ונאלצתי לשלם מאות שקלים על תיקון (שהיה יקר בלי פרופורציה). בקיצור - קנו אונליין ואל תיפלו למלכודת האחריות.

וזה מה שלימדה אותי לירון קלינגר הנהדרת, שבזכותה קניתי את האוברלוק שלי ברגע קפריזי במיוחד, לפני שנתיים: - אין מכס על מכונות תפירה עד גובה של 500$ (יש רק מע"מ). - אם מזמינים מאמאזון (מומלץ!) - כל המיסים מחושבים מראש ואין הפתעות שליליות. מה שכן יש זאת הפתעה חיובית מרגשת בדמות שליח עד הבית תוך עשרה ימי עסקים (ולרוב פחות). - חשוב מאוד לרכוש שנאי מתאים. המתח אינו מתאים למתח בארץ ומכונה שנשרפת אי אפשר להציל. לכן - אל תחברו אותה לחשמל לפני שהצטיידתם בשנאי (אותו מומלץ לקנות בארץ, ברשת אייס למשל). על המכונה כתובה צריכת הזרם - צלמו והראו למוכר, הוא ידע להתאים לכם שנאי. - השנאי (ואל תתבלבלו, זה לא אותו שנאי שחיברתם לאורגן בניינטיז) צורך חשמל גם אם אינו בשימוש, ולכן מומלץ לחברו לחשמל רק במהלך התפירה.

פתרון הקסם שעובד כמעט תמיד

בכל פעם שהתפירה לא משהו, שהחוטים יוצאים מגבולות הבד, שבחיבור שני בדים התפר מאוד משוחרר - נסו את פתרון הקסם הבא. מופרך ככל שייראה לכם - לרוב הוא יפתור את התקלה. הסיבה היא שלעתים ההשחלה בוצעה כראוי, אך החוטים רופפים ולא מקובעים היטב כפי שהם צריכים להיות. ** שימו לב שהרגלית צריכה להיות למטה ומשיכת החוטים צריכה להתבצע (יחסית) בחוזקה.

אוברלוק יוקי Juki serger

החוטים

ניתן לתפור באוברלוק ביתית בארבעה חוטים המסומנים בצבעים: כחול, אדום, ירוק וצהוב. אין לכם מושג איך להשחיל? הקלידו ביוטיוב את שם הדגם שלכם ולרוב תמצאו לא מעט סרטונים עם הדרכות השחלה.

פעמים רבות אני קוראת בקבוצת התפירה שלי על "בעיות מתח" באוברלוק. הרשו לי להכריז חגיגית:

לרוב, בעיות התפירה באוברלוק לא קשורות למתח החוטים. אני חוזרת: לא קשורות למתח.

מתי הן כן עשויות להיות קשורות למתח?

- בחוטים המסומנים באדום וכחול - אם החוטים לא סוגרים את הבד עצמו

- בחוט המסומן בצהוב - אם תופרים שני בדי סריג באוברלוק והתפר משוחרר. כשתופרים שני בדים עם האוברלוק, יש להעלות משמעותית את המתח של הצהוב. באותה נשימה: אל תשכחו לשחרר את המתח של הצהוב בהשחלה, אחרת יהיה לכם מאוד קשה למשוך את החוט.


עקרונית, אין צורך להשתמש בארבעה חוטים כל עוד עושים גימורים. שימו לב שאתם מוציאים את החוט המסומן בצהוב.

"אני צריכה בבקשה מחט לאוברלוק"

החזיקו חזק: לאוברלוק אין מחטים ייעודיות. שתי המחטים במכונה צריכות להיות זהות, ועדיף שיהיו stretch. (שימו לב לא לקנות מחטים כפולות בטעות)

סדר השחלה

נשמע לא רלוונטי, אך יש חשיבות לסדר ההשחלה המפתיע:

כחול-אדום-ירוק-צהוב. כן, קודם משחילים את הכחול.

איך לתפור גומי באוברלוק ובלי לקנות אף רגלית מיוחדת

רגליות האוברלוק יקרות למדי אך לא הכרחיות. הנה דרך נהדרת (ביוקי) לתפור גומי ברוחב 0.8 ("גומי תחתונים").

- מזהים את הבורג המיותר על הרגלית

- מסירים אותו

- מכניסים גומי ברוחב 0.8 ס"מ לרווח שנוצר לאחר הסרת הבורג

- מורידים את הרגלית ומתחילים לתפור

איך לתפור גומי באוברלוק ללא רגלית מיוחדת

בדים דקים = שלושה חוטים

כאמור, לרוב אפשר להשתמש בשלושה חוטים ולא בארבעה, אבל בבדים דקים ההמלצה היא בחזקת הוראה. החוט המסומן בצהוב מכניס את הבד פנימה בתוך התפר ומעוות אותו.

בהמשך ישיר - כדי למנוע התעגלות הבד יש להפעיל את הדיפרנציאל.

הדיפרנציאל וכפתורים אחרים

באוברלוק שלי זה הכפתור הלבן בצד שמאל. הדיפרנציאל אחראי על מערכת היחסים בין השיניים (נמצאות מתחת לרגלית). מה פירוש 'מערכת היחסים בין השיניים'? תזוזת הבד במכונה - כמה השיניים מושכות או לא מושכות את הבד. כך למשל, אם אנחנו עובדים עם בד דק (ע"ע סעיף 7) והוא נמתח כמו גלים - מפעילים את הדיפרנציאל.

כפתור הדיפרנציאל באוברלוק

שאר הכפתורים

- הכפתור השחור שבתוך המכונה אחראי על צפיפות התפר באורך. מומלץ לעבוד בין 3-4.

אוברלוק יוקי Juki serger

- הכפתור הלבן ליד הרגלית אחראי על רוחב התפר. ניתן להזיז אותו קדימה ואחורה בהתאם למה שרוצים: למשל, ליצירת תפר צפוף הכפתור צריך להיות למטה.

אוברלוק יוקי Juki serger

בייבילוק / התפר הקטנטן והצפוף

כדי לעשות בייבילוק (לצעיפים, למשל) מסירים את החוט המסומן בצהוב, מורידים למטה את הכפתור הלבן מימין הרגלית, משנים את הכפתור השחור ל-1 (צפיפות התפר) ותופרים. התפירה, כמובן, תהיה איטית. יש לבדוק אם התפר לשביעות רצונכם ואם לא - לשחק עם הדיפרנציאל.

ולפעמים, צריך לדעת לשחרר

יש פעמים שתרגישו שניסיתם הכל, ובאמת ניסיתם, ושום דבר לא עוזר. שתי אופציות:

- לפרק את כל ההשחלה ולהשחיל מחדש

- לשחרר לכמה שעות טובות

לרוב, הכל יסתדר :)


מקווה שהפוסט תרם לכם. אשמח לקרוא בתגובות מה חשבתם :)

Comentarios


פוסטים מומלצים
פורסמו לאחרונה
פוסטים נוספים שעשויים לעניין אתכם:

התכנים המופיעים באתר זה ובכללם הטקסטים, התמונות וכל חומר אחר המוצג בו מוגנים בזכויות יוצרים ל"החיים עצמם" בלבד. אין להשתמש בשום דרך (הפצה, העתקה, מכירה, שימוש מסחרי כלשהו וכיו"ב) הן בתכנים המועלים לאתר והן בתמונות, אלא במקרה שניתנה רשות מראש ובכתב ע''י בעלת האתר.

bottom of page